De Gist, de Kabel en Kunstenaars

Vanaf 3 april 2018 is De Gist, De Kabel en Kunstenaars te zien bij Stadsarchief Delft. Het is een kleine presentatie over de wisselwerking tussen de Delftse industrie en kunstenaars van ca. 1870 tot 1930. In deze periode ontwierpen bekende kunstenaars zoals Jacques Zon, Jan Toorop en Piet Zwart reclamemateriaal voor Delftse fabrieken zoals de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en de Nederlandse Kabelfabriek. 

‘De Gist’ en ‘de Kabel’ zijn begrippen in Delft. De fabrieken staan net buiten de binnenstad en hebben rond de eeuwwisseling een grote invloed gehad op de cultuur en maatschappij in de stad. De Delftse nijverheid zorgde voor een heropleving van de economie en droeg bij aan nieuwe ontwikkelingen in de kunsten. De moderne typografische ontwerpen van Piet Zwart voor de Kabelfabriek uit de jaren twintig zijn tekenend voor deze ontwikkeling.

Sluitzegeltjes met ontwerpen van Jacques Zon, Theo van Hoytema en Jan Toorop voor de Nederlandsche Oliefabriek (Bron: Stadarchief Delft)
Sluitzegeltjes voor de ‘Delftsche Slaolie’ met ontwerpen van Jacques Zon, Theo van Hoytema en Jan Toorop voor de Nederlandsche Oliefabriek (Bron: Stadarchief Delft)

Delftsche Slaolie
Veel kunstenaars lieten zich inspireren door de Franse art nouveau. De sierlijke kunststroming was eind 19e eeuw niet zo bekend bij het Nederlandse publiek. Maar de reclameaffiches van de Nederlandsche Oliefabriek voor de Delftsche Slaolie zette de art nouveau nationaal op de kaart. Dankzij het bekende reclameaffiche van Jan Toorop kreeg de art nouveau in Nederland ook wel de schertsende bijnaam ‘Slaoliestijl’.

Van de bekende reclameaffiches werden ook sluitzegeltjes gemaakt. Het Stadsarchief beschikt over vijf van deze kleine kunstwerken.

De presentatie in Stadsarchief Delft sluit aan op de overzichtstentoonstelling Art Nouveau |Nieuwe Zakelijkheid| Delft in Museum Prinsenhof Delft. Voor de tentoonstelling is Stadsarchief Delft bijzondere stukken in bruikleen gegeven. Diverse tekeningen, collages en foto’s van Delftse bedrijven uit die tijd komen uit de collecties van het Stadsarchief en zijn te zien in de tentoonstelling.

‘De Gist, de Kabel en Kunstenaars’ is t/m 26 augustus te zien bij Stadsarchief Delft.
NB: De presentatie in het depot is alleen via georganiseerde rondleidingen te bezoeken. De presentatie in de studiezaal is wel vrij te bezoeken.

Activiteiten Stadsarchief Delft
Naast de presentatie in de studiezaal organiseert het Stadsarchief diverse activiteiten die aansluiten op het thema, zoals rondleidingen en een workshop.

Rondleidingen
Bezoek de hele presentatie in het Stadsarchief middels een gratis rondleiding. Op uitzondering van de eerste rondleiding, organiseert het Stadsarchief elke laatste zaterdag van de maand van april t/m juni een rondleiding door de kleine expositie. Tijdens de rondleiding bezoek je het depot waar bijzondere stukken uit de collecties van deze tijd worden getoond. 

  • Zaterdag 26 mei, 10:00 – 10:45
  • Zaterdag 30 juni, 10:00 – 10:45

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier: https://goo.gl/forms/WvbnqQc1VMxxgQ952

Workshop Sierschrift Art Nouveau
Ontwerp en maak je eigen affiche tijdens de workshop Sierschrift Art Nouveau. Tijdens de workshop leren kinderen met behulp van een expert de technieken om met verschillende materialen, zoals waskrijt, pastelkrijt en waterverf, sierlijke letters en versieringen te maken in de stijl van Art Nouveau. Aan het eind gaat iedereen naar huis met een in art nouveau-stijl versierde affiche.

  • Woensdag 16 mei 2018, 14:00 – 15:30
  • Woensdag 13 juni 2018, 14:00 – 15:30

Aanmelden via stadsarchief@delft.nl 
Vanaf 6 jaar
€1

Meer informatie: http://archief-delft.nl/workshop-sierschrift-art-nouveau/