Delft Home of Microbiology

In januari 1842 werden de eerste colleges gegeven aan de Koninklijke Akademie in Delft. De Technische Universiteit is een rechtstreekse opvolger van deze unieke onderwijsinstelling en in 2017 wordt daarom het 175-jarig bestaan van de TU herdacht. Een van de activiteiten in het kader van dat jubileum is een tentoonstelling in de Oude Kerk, met de titel ‘Delft Home of Microbiology’. In deze tentoonstelling staan de studie en ontdekkingen op het gebied van microbiologie van wetenschappers in Delft centraal, van Antoni van Leeuwenhoek via Beijerinck en Van Iterson tot in onze tijd. Ook de betrokkenheid van Jacques van Marken, oprichter van de Gistfabriek wordt belicht, evenals het belang van de Botanische Tuin.

U kunt beelden zien zoals Van Leeuwenhoek ze zag toen hij door zijn microscoop keek maar ook opnamen van moderne microscopen. Talloze toepassingen van de ontdekkingen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en worden nog steeds verbeterd; zoals het proces van afvalwaterzuivering door bacteriën. Maar er kunnen bijvoorbeeld ook eigenschappen aan beton gegeven worden waardoor het zijn eigen scheuren dicht maakt!

De tentoonstelling zelf is gratis te bezoeken van 14 januari tot 25 februari maar u betaalt wel het gebruikelijke entreegeld van de Oude Kerk. De tentoonstelling is een productie van het Science Centre Delft in samenwerking met de TU en Archief Delft en met medewerking van Museum Prinsenhof Delft.