Aanwinst: Delftsche Slaolie

Archief Delft heeft een Toorop verworven!

…een heel kleintje weliswaar, want het betreft hier een zogenaamd sluitzegel (70 x 45 mm)  voor Delftsche Slaolie van de Nederlandsche Oliefabriek te Delft. 

J. Toorop, inv.nr. 220599

Maar het is wel dit ontwerp waaraan de Art Nouveau in Nederland haar bijnaam ‘Slaoliestijl’ heeft te danken.

Jan Toorop en de Delftse Slaoliestijl
Jan Toorop (1858-1928) maakte  dit ontwerp in 1894 voor de Nederlandsche Oliefabriek in Delft ter promotie van flessen slaolie. Het werd niet alleen als sluitzegel maar ook als affiche uitgevoerd.
Als het er niet boven stond was het maar moeilijk te raden geweest waarvoor de twee dames in sierlijke gewaden en met weelderige lokken nu eigenlijk reclame maken. De olie vloeit weliswaar rijkelijk over de sla maar valt in het niet bij alle ritmisch golvende lijnen die het beeld overheersen en waaraan we de naam ‘Slaoliestijl’ te danken hebben.

 

 

Theo van Hoytema
Th. van Hoytema inv. nr. 220651

 

Niet alleen Toorop maar ook andere bekende Nederlandse kunstenaars, onder wie Theo Nieuwenhuis, Theo van Hoytema en Jacques Zon, ontwierpen sluitzegels voor de NOF. Ook van deze kunstenaars heeft archief Delft sluitzegels weten te verwerven.

220652_blog
Th. van Hoytema,  inv. nr. 220652

 

 

 

 

 

De Nederlandsche Oliefabriek (NOF) werd in 1883 opgericht door Jacques van Marken, met als doel olie te produceren van aardnoten, ofwel pinda’s.  De fabriek fuseerde in 1897 met de Franse onderneming van de gebroeders Emmanuel en Georges Calvé tot ‘Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft’. 

Zon inv. nr. 220654
J. Zon, inv. nr. 220654

 

 

 

 

 

Ook in het archief van Calvé bevinden zich verschillende sluitzegels van bovengenoemde en andere kunstenaars.
Het archief van Calvé is in bewaargeving ondergebracht bij Archief Delft onder nummer 182.